Vedonlyönnissä samoja elementtejä kuin kryptosijoittamisessa

Vedonlyönti ja kryptosijoittaminen muistuttavat etäisesti toisiaan useallakin tavalla. Vaikka vedonlyöntibonukset sekä järkevät pelivalinnat tarjoavat sinulle hyvän mahdollisuuden tehdä tuottoja tietämyksesi avulla, on myös vedonlyönnissä kurjatkin puolensa – varsinkin silloin, kun et tiedä mitä teet. Jatkuva alikertoimien ja sokkona suosikkien pelaaminen on lähtökohtaisesti soppa, jossa on kaikki katastrofin ainekset.

Täysin samat teesit pätevät myös kryptosijoittamiseen, etenkin pienempien kolikoiden kohdalla. Sinulla voi kaikki maailman tieto ja taito, mutta silti tapahtuu jotain yllätyksellistä, ja sijoittamasi position arvo romahtaa. Molemmissa sijoitusmuodoissa voit myös rikastua puhtaalla tuurilla, sillä ostamasi kryptovaluutan arvo saattaa raketoida yön aikana kuuhun, vaikka sinulla ei olisi mitään hajua siitä, että miksi näin tapahtuu. Vedonlyönnissä on vähän samat mahdollisuudet, sillä voit kasata usean kohteen yhdistelmän vaikka 10 000 kertoimella, ja välillä ne nyt vaan sattuvat osumaan.

Molemmissa sijoitusmuodoissa voit siis omalla tietotaidollasi vaikuttaa lopputulokseen vain tietyn osuuden verran. Todennäköisyydet toki paranevat sitä mukaa kun tiedät asioista enemmän, mutta se ei ole ikinä tae tuotoista.

Onko kryptovaluutat turvallisia?

Uskaltaisin väittää, että suosituimmat ja suurimmat kryptovaluutat vuonna 2023 alkavat olemaan jo turvallisia. Vaikka esimerkiksi Bitcoinin kurssit ovat vielä reilusti enemmän volatiliteettisempia kuin normaalit valuuttakurssit, on esimerkiksi Bitcoinin kurssi jo hyvin vakaa. Bitcoinin lisäksi myös älysopimusalusta Ethereum on jo sen markkina-arvon kolikko, että sitä voi pitää myös pääasiassa turvallisena.

Varsinkin Bitcoinin turvallisuudesta kertoo nykyään se, että sillä voi joissain maissa maksaa ostoksia jo ihan päivittäistavarakaupan kassalla tai vaikka rahapeliyhtiöillä. Volatiliteetin lisäksi riskinä on myös erilaiset tietoturvamurrot, joita on mahtunut kryptovaluuttojen lyhyeen historiaan niin paljon, ettei perässä meinaa pysyä. Nämä ovat kuitenkin isompien kolikkojen kohdalla saatu karsittua jo hyvin pois, joten myös se aspekti on nykyään paremmassa jamassa.

Bitcoinin ja Ethereumin jälkeen peli kuitenkin vaikeutuu huomattavasti. Mitä pienemmäksi kolikko menee, niin sitä suuremmat riskit siinä on – niin arvonsa kuin tietoturvansakin puolesta. Pienempiä kryptovaluuttoja voikin suositella vain kryptoista oikeasti tietäville ihmisille.

Suosituimmat kryptovaluutat

Kuten jo nopeasti mainittua, on Bitcoin sekä Ethereum kaksi markkina-arvoiltaan ylivoimaisesti suurinta kryptovaluuttaa. Näiden kahden perässä on selvällä erolla stable coin Tether, mutta neljännestä sijasta alkaen pelikenttä tasoittuu jo melkoisesti.

Kryptovaluuttojen markkina-arvoeroista kertoo myös se, että Bitcoin yksinään omistaa lähes 50 % siivun kryptomarkkinan arvosta. Bitcoinin, Ethereumin sekä Tetherin luvuksi nousee jo melkein 80 %, joten kyseisellä markkinalla on päivänselvät veturit sen suhteen, että ketkä sitä pulkkaa vetävät.

Kirjoitushetkellä kolme suurinta markkina-arvoltaan suurinta kryptovaluuttaa ja yhden kolikon hinta:

  1. Bitcoin $26 118.48 – Market Cap 508.53B
  2. Ethereum $1 572.53 – Market Cap 188.7B
  3. Tether $0.997 – Market Cap 83.1B

Koko kryptomarkkinan arvo on 1.04 triljoonaa, joten näiden kolmen kolikon 780 miljardin markkina-arvo on siitä sievoinen osa.

Kryptovaluuttasijoittaminen halutessasi korkean luokan uhkapeliä

Vaikka markkinoilta löytyy turvallisia kryptovaluuttoja, tarjoaa se asiansa osaavalle sijoittajalle myös äkkirikastumisen mahdollisuuksia. Näissä riskit toimivat kuitenkin aina kahteen suuntaan, eli jonkun pienemmän kolikon arvo voi aivan hyvin laskea yhden yön aikana vaikka täysin nollaan – ei olisi nimittäin ensimmäinen kerta.

Emme siis voi tarpeeksi painottaa, että opiskele, lue ja mieti kymmenen kertaa, ennen kuin sijoitat euroakaan johonkin matalan markkina-arvon kryptovaluuttaan. Äläkä missään nimessä lähde sokkona peesaamaan internetistä löytyviä huuteluita, joissa luvataan, että jokin tietty kolikko on lähiaikoina menossa kuuhun.

Korkean riskin kryptovaluutat ovat vaarallinen sijoitusinstrumentti, eikä niitä voi suositella juuri kenellekään, elleivät riskit ole oikeasti tiedossa. Niin moni ihminen on menettänyt kyseisissä sijoituksissa lähes koko omaisuutensa, kun on lähtenyt dollarin kuvat silmissään hakemaan pankista lisää lainaa vain sen takia, että joku sanoi Twitterissä, että tässä on uusi Bitcoin.

Kryptot maksuvälineenä

Sijoittamisen lisäksi kryptovaluutat toimivat myös maksuvälineenä. Esimerkiksi useilla nettikasinoilla voit maksaa nykyään kryptovaluutoilla, joten et halutessasi tarvitse euroakaan rahaa siihen, että pääset lyömään vetoa suosikkijoukkueesi puolesta. Peliyhtiöiden lisäksi kryptomaksamista tarjoavat myös jotkut kivijalka- sekä verkkokaupat. Tällöin maksuvälineenä toimi yleensä juuri kryptovaluutoista suosituin, eli Bitcoin.

Bitcoinilla maksaessasi maksutapahtuma on aina kahden ihmisen välinen kauppa, eikä siihen tarvita kolmatta välikättä. Maksu lähtee suoraan kryptovaluuttalompakostasi ja siirtyy palveluntarjoajan vastaavaan. Itse transaktio on reaaliaikainen, joten myöskään pitkiä käsittelyaikoja ei tarvita, vaikka esimerkiksi Bitcoin on ensimmäisen sukupolven kryptovaluutta. Nykyisin mennään jo kryptovaluuttojen kolmannessa sukupolvessa, jotka ovat teknillisiltä ominaisuuksiltaan vielä edistyneempiä.